İBB Meclis Ocak Ayı Olağan Toplantısı, Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplanan Mecliste, konuşan CHP İBB Eğitim komisyonu üyesi ve Sultangazi Belediye Meclis üyesi Aile ve Kadın Komisyon üyesi Sayın Belgin Poyraz '' 150 mahalleye 150 kreş Yuvamız İstanbul 2020-2021 eğitim döneminde 20 kreşle hizmete başlamıştır. 2021-2022 eğitim döneminde 12 kreş daha çocuklarımızın hizmetine açarak toplamda 32 kreş kısa bir sürede eğitim hayatına kazandırıldı'' dedi
Belgin Poyraz “Sayın Başkan, Sayın Meclis, Değerli basın emekçileri sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Grubum adına gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Gündem dışı konuşmamın konusu aslında İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bir ilk olan açılan kreşler ile ilgiliydi ama maalesef gündeme baktığımızda bizleri etkileyen ve yaşanmasını istemediğimiz olaylar maalesef yaşanıyor. Bunlara değinmeden de geçemiyoruz. Bir anne olarak, bir öğretmen olarak Enes Kara evladımızın yaşadığı çaresizlik beni ve toplumu derinden yaralamıştır. Keşke bu gencimize devlet olarak sahip çıkabilseydik çare olabilseydik. Acılı annesine başsağlığı ve sabır diliyorum. diğer yandan toplumumuzun kanayan yarası önlenemeyen kadın cinayetleri. Yine iki genç masum kadın sokak ortasında katledildi. Bu iki genç kadını koruyamadık. Üstelik bu kadınlardan uzak biri hukukçuydu . Defalarca tedbir kararı almış olmasına rağmen devlet bir hukukçuyu hukuk eliyle maalesef koruyamamıştır. İstanbul sözleşmesini bir gecede kaldıran iradenin oturup bir kez daha düşünmesi gerekmektedir. Zira engellenebilir her ölüm cinayettir. Maalesef devlet bu kadınlara sahip çıkamamıştır. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden beri kadınlara destek olmak için buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla buradan bir kez daha kadınlara destek hattımızın ulaşım numarasını paylaşmak istiyorum. Şiddete maruz kalan bütün kadınlar 444 80 86 kadın destek hattını ayarak yardım isteyebilirler. Yardıma ihtiyacı olan bütün kadınların yanındayız. Ayrıca AK Partili arkadaşlara da söylemek istediğim bir söz var. İlker Öztürk ile ilgili olayı sorguladıkları kadar keşke sokak ortasında silahla öldürülen iki genç kadının ölümünü de sorgulasalardı. Silah ruhsatlı mı ya da silahın ruhsatını kim verdi keşke bu sorgulamayı da yapabilselerdi. Sayın Başkan, Sayın Meclis, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu göreve geldiğinden beri bu şehrin çocukları, kadınları, gençleri için daha fazla ne yapabilirim, nasıl fırsat eşitliği sağlayabilirim, anlayışı ve hassasiyeti ile çalışmaya devam ediyor. Yalnızca sosyal hizmet alanlarında değil tüm projeler de hedefimiz yoksullukla mücadele ederek hizmete erişemeyen tüm grupların verilen hizmetlerden eşit şekilde yararlanmasını sağlamaktır. Kırılgan gruplar arasında kadınlar ve çocuklar birinci önceliğimizdir. Çocuklarımız hem bizim hem de ülkemizin aydınlık geleceğidir. Çocuklarımızın geleceğine yatırım yapmak ülkemizin geleceğine yatırım yapmak demektir. Türkiye'deki çocukların 4 milyona yakını İstanbul'da yaşıyor. Ne yazık ki çocukların yüzde 28'i yoksulluk içinde yaşıyor. Ülkemizde 3-5 yaş arası çocukların yüzde 62'si okul öncesi eğitimden faydalanamıyor. Bu orana baktığımızda Türkiye OECD ülkeleri arasında en son sırada yer alıyor. Okul öncesi okullaşma oranına il bazında baktığımız zaman Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'da okul öncesi eğitimi içler acısıdır. İstanbul'da okul öncesi eğitiminin okullaşma oranı 3-5 yaş grubunda yüzde 22.55 , 4-5 yaş grubunda yüzde 28.53, 5 yaş grubunda ise 42.8 dir. Bu tabloya baktığımızda okul öncesi eğitimde İstanbul Türkiye ortalamanın altındadır. Devlet okul öncesi eğitimini zorunlu hale getireceğini söylemesine rağmen 4 + 4 ile birlikte bu söyleminden vazgeçerek eğitimin diğer kademelerinde olduğu gibi okul öncesi eğitimde de kendi sorumluluğunu yerine getirmediği gibi özel okullara teşvik ederek velileri özel okulların insafına terk etmiştir. Türkiye'de özel okul sayısının en fazla olduğu kademe okul öncesi kademesidir. Bugün ülkemizde kreş fiyatları ortalama 10000 ile 25000 arasındadır. Hatta çok daha yüksek olabilmektedir. Eğitimin en temel basamağı olan ve bütün çocuklara devlet tarafından sağlanması gereken okul öncesi eğitimde maalesef ki Milli Eğitim Bakanlığı bir yol kat edememiştir. Okul öncesi eğitim için gerekli altyapı ve programları hazırlıkları yapmadan yetersiz bir şekilde kamuya ait okulların ana sınıflarında eğitim verilmektedir. Yeterli sayıda mesleki eğitim almış öğretmen, sosyal hizmet uzmanı, pedagog gibi akademik personel eksikliği kamuya ait okulların en temel sorunlarının başında gelmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı her fırsatta okul öncesi eğitimin çok önemli olduğunu vurgulamasına rağmen bir arpa boyu yol alamamıştır. Deyim yerindeyse devlet ve Milli Eğitim Bakanlığı eğitimin tüm kademelerinde olduğu gibi okul öncesi eğitimde de halkımızın gözünde sınıfta kalmıştır. Anneler babalar ekonomik zorluklar içerisinde çocuklarına daha iyi gelecek hazırlamak Onlara iyi bir eğitim hayatı planlamak ve evini geçindirmek için işyerlerinde uzun saatler çalıştığı sürede aynı zamanda da çocuğunu güvende bırakabileceği bir yerin hayalini kurar ve kaygısını yaşar. İstanbul'da çalışan anne babaların en büyük sorunu ve en önemli beklentisi çocuğunun sağlıklı bir ortamda güvenle hayata ilk adımlarını atmasıdır. İste kreş de çocuklarımızın dış dünya ile buluştuğu ve eğitim hayatlarının şekillendiği ve aydınlık bir geleceğe ilk adım attığı yerdir. Eğitim hayatının en temel taşıdır. Bu hassasiyetle Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun 150 mahalleye 150 kreş vaadinden yola çıkarak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tarihinde bir ilk olan Yuvamız İstanbul kreşleri 2,5 yılda ortaya koyduğumuz insan odaklı yönetim anlayışımızın en somut örneklerinden sadece bir tanesidir. Yuvamız İstanbul çocukların zihinsel, bilişsel ve bedensel gelişimlerine, sağlıklı bir şekilde nitelikli ve güvenli çağdaş, bilimsel bir eğitim sunmayı amaçlayan, çocukların mutlu olmaları için her türlü ayrıntının düşünüldüğü programlanan, kurumsal hizmet veren kurumlardır. 150 mahalleye 150 kreş Yuvamız İstanbul 2020-2021 eğitim döneminde 20 kreşle hizmete başlamıştır. 2021-2022 eğitim döneminde 12 kreş daha çocuklarımızın hizmetine açarak toplamda 32 kreş kısa bir sürede eğitim hayatına kazandırılarak İstanbullu çocukların ve derin ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde can suyu gibi ailelerin hizmetine sunulmuştur. Diğer adıyla çocuk etkinlik merkezlerinde okul öncesi öğretmenim çocuk gelişimi uzmanı, sosyal hizmetler uzmanı, psikolog, pedagojik danışmandan oluşan Boğaziçi Üniversitesi, Açev ve Yuvamız İstanbul ekibinden oluşan 275 uzman kadro eşliğinde toplam 150 sınıfta 2884 öğrenciye güvenli, hijyenik bir ortamda nitelikli, çağdaş, bilimsel ve çocukların en ufak bir olumsuzluğa maruz kalmayacağı şekilde emin ellerde Avrupa standartlarında programlanmış bir eğitim verilmektedir. Yukarıda söylediğim gibi ülkemizde kreş fiyatları ortalama 10000 ila 25000 arasında hatta daha yüksek olabilmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kreşleri hem fiziki hem de hizmet kalitesi ile özel okul kreşleri ile aynı standartlarda hatta daha iyi olmasına rağmen aylık 690 TL gibi çok düşük bir ücretle hizmet vermektedir. Kreşlerin yapım aşamasında İstanbul'daki yoksulluk haritası dikkate alınmıştır. Bu haritadan hareketle gelir seviyesinin en düşük olduğu bölgelere öncelik verilmiştir. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden yola çıkarak kreşlerimizde yüzde on ücretsiz, yüzde yirmi yarı ücretli, yüzde yetmiş oranında ücretli öğrenci alınmaktadır. Ekonomik krizin ağır bir şekilde yaşandığı ülkemizde kreşlerimiz halkımıza büyük bir fırsat eşitliği sunarak, İstanbul'da çok acil olan bir ihtiyacı kısa sürede 32 kreşimizle çözüm olduk. 7 Ocak'ta 1 değil 53 değil 10 değil tam 30 kreşimizin temelini birlikte attık. İstanbul halkına hayırlı olsun. 2024 yılına kadar mahallelerimizde yapacağımız kreşlerle İstanbul'un en temel sorunlarından biri olan okul öncesi eğitiminden çok büyük eksik olan kreş sorununa çözüm olmaya devam edeceğiz. Yola çıkarken bu şehrin çocukları eşit olacak demiştik. Bu hedefimize yaklaşmanın gururunu ve onurunu yaşıyoruz. Kreş projelerine yenilerini ekleyerek İstanbul'un her mahallesin8 kreşlerimizle, öğrenci yurtlarımızla buluşturmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın gençlerimizin daha mutlu, ailelerimizin daha güvende hissedeceği, birlikte hayatı paylaşacağımız bir İstanbul'u adım adım inşa ediyoruz. Hiçbir gencin Enes yavrumuz gibi karanlığa itilerek yaşadığı çaresizliği yaşamasın ve çocuklarımız emin ellerde olsun diye söz veriyoruz. Daha çok yurt yapacağız, daha çok kreş, daha çok çocuk etkinlik merkezleri açarak devletin sahip çıkamadığı gençlerimize, çocuklarımıza sahip çıkarak çağdaş bilimsel eğitime ulaşmalarında daha fazla fırsat eşitliği yaratarak tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Halkımıza umut olmaya devam edeceğiz. Her Şey Çok Güzel Olacak.” ifadelerini kullandı.
Kaynak : https://www.cumhurhaber.com/chp-li-...-kres-projesini-anlati-goruntulu-haber/33589/